Novinky, Strana 4

vajíčková nátierka

Veľká noc, jar a vajcia patria neodmysliteľne k sebe. Hodiť sa vám teda budú tipy na výborné vajíčkové nátierky, ktoré si môžete dopriať na raňajky, ale môžete nimi pohostiť aj veľkonočnú návštevu. Veľká noc, jar a vajcia patria neodmysliteľne k sebe. Hodiť sa vám teda budú tipy na výborné vajíčkov...

slivková marmeláda s čokoládou

Esenciou sliviek je lekvár. Ich výsledná chuť môže byť pre niektoré, hlavne deti, príliš intenzívna a trochu horká. Ponúkame vám variant, ktorý u našich detí absolútne vedie. Je v nej totiž čokoláda a vy tak zavaríte deťom takú domácu čokoládovú nátierku s veľkým prídavkom ovocia. Klinčeky a badiá...

hubový "kečup"

V tomto kečupe paradajky nehľadajte, nájdete tu veľa húb - najlepšie zmes lesných, ale ide to aj z pestovaných húb. Najlepšie nám hubový „kečup“ chutí k pečenému mäsu, ale môžete s ním dochucovať akýkoľvek hubový pokrm – napríklad omáčku alebo polievku. Nakrájané huby premiešame vo veľkej mise so s...

omáčka ku grilovanemu mäsu "chimichurri"

Argetínsku omáčku "čimičuri" preslávila po celom svete jej výrazná chuť, ktorá skvele podčiarkne vôňu a chuť mäsa, predovšetkým vyhlásené argentínske hovädzie steaky. Nemusíte ju používať ako omáčku, hodí sa aj ako marináda alebo na namáčanie opečeného chleba. Tradičné chimichuri musia obsahovať by...

mrkvové chutney

Zaváranie mrkvy nie je v našich končinách príliš známe, to ale neplatí o zvyšku sveta. Hlavne v indickej kuchyni je veľmi obľúbené mrkvové čatní (chutney) s poriadnou dávkou zázvoru, ktorý mu dodá ten správny šmrnc. Túto obľúbenú sladkokyslú omáčku potom môžete pridávať ku všetkým pokrmom indickej ...

jablkový crumble

Zima priamo volá po teplých raňajkách. Ak už ste sa prejedli kašou, máme pre vás tip na teplý dezert či raňajky – voňavý jablkový crumble. Okorenený škoricou vám zaručene prehreje každý zimný deň. My ich zapekáme vo Weckovkách, máme tak na ne aj viečko na uschovanie v chladničke. Na druhý deň len d...

ako na zaváranie mäsa

Zaváranie mäsa nie je žiadna veda. Predtým, keď nebolo toľko možností na zmrazenie mäsa, išlo o celkom bežné spracovanie. Ponúkame vám jednoduchý návod ako na to. Nezabudnite ale dodržiavať pravidlá, ktoré sme popísali už v článku Zaváranie mäsa do pohárov – domáca ruská ruleta? Na každý kilogram ...

mliečna ryža s karamelizovanými jablkami

Máme pre vás tip na originálne jesenné raňajky alebo dezert. Voňavé karamelizované jabĺčka na mliečnej ryži rozhodne nie sú len pre deti, dospelí im len ťažko odolajú. Môžete ich podávať v pohároch Weck, urobíte s nimi veľa parády a potešíte všetkých stravníkov. Do hrnca nasypte prepláchnutú ryžu, ...

rillettes

Rillettes je v podstate jednoduchá masová nátierka, ktorej pôvod môžeme hľadať v oblasti Touraine v strednom Francúzsku. Ide o pokrm naozaj tradičný, prvé zmienky pochádzajú už z roku 1480. Recept sa v rôznych oblastiach Francúzska líši. Väčšinou je ale vždy základom bravčový bôčik (alebo iné tučné...

pizza bolognese

Tento recept je jednoduchý a použitím hotovej omáčky Hovädzie na paradajkách máte rýchlu a zdravú večeru "raz dva". Vo väčšej mise zmiešame múku, soľ a olivový olej. Kvasnice necháme rozpustiť v teplej vode a premiešame – mala by vzniknúť kašička. Prilejeme k suchej zmesi a vypracujeme cesto, ktoré...

jahňací guláš

Jahňacie mäso momentálne prichádza do svojej vrcholnej sezóny a vy si ho môžete dopriať v mnohých úpravách. IDEME NA TODeň vopred si naložte mäso do nízkeho hrnca s pokrievkou alebo inej uzatvárateľnej nádoby. Mäso stačí nakrájať na kocky, zmiešať s olejom, rozotreným cesnakom, korením a nechať cez...

relish z jarných cibuliek

Jarné cibuľky bývajú poslom jari a prvou úrodou z našich polí. Ide vlastne o nedozreté cibule, ktoré ešte nemajú  pálivú chuť ako veľké cibule a dajú sa zúžitkovať celé vrátane zelených vňatí. Využite ponuku na farmárskych trhoch a kúpte si čerstvú cibuľku od slovenských pestovateľov. Nemala b...