mliečna ryža s karamelizovanými jablkami

Máme pre vás tip na originálne jesenné raňajky alebo dezert. Voňavé karamelizované jabĺčka na mliečnej ryži rozhodne nie sú len pre deti, dospelí im len ťažko odolajú. Môžete ich podávať v pohároch Weck, urobíte s nimi veľa parády a potešíte všetkých stravníkov.

Do hrnca nasypte prepláchnutú ryžu, zalejte ju mliekom a pomaly začnite zahrievať. Akonáhle začne mlieko prebublávať, pridajte cukor, škoricu a stiahnite na mierny plameň. Pomaly varte pokiaľ nie je ryža mäkká, trvá to asi 25 -30 minút. Konzistenciu by mala mať ako klasická hustá kaša. Pokiaľ je ryža stále tvrdá, pridajte ešte trochu mlieka a vo varení pokračujte.

Na panvici rozpustite maslo, pridajte jablká a zasypte cukrom a škoricou. Za stáleho miešania nechajte cukor skaramelizovať a stiahnite z plameňa.

Do pohárov naservírujte mliečnu ryžu, pridajte skaramelizované jablká a posypte mandľami.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Na mliečnu ryžu:
300 g ryže (najlepšie ryža určená na rizoto - výsledok tak bude krásne krémový, skúste napríklad carnaroli alebo vialone)
1 liter polotučného mlieka
1 lyžička mletej škorice
2 lyžice trstinového cukru
Na karamelizované jablká
4-6 jabĺk (ošúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na malé kúsky)
6 lyžíc trstinového cukru
štipka mletej škorice
hrsť mandľových lupienkov
2 lyžice masla