rillettes

Rillettes je v podstate jednoduchá masová nátierka, ktorej pôvod môžeme hľadať v oblasti Touraine v strednom Francúzsku. Ide o pokrm naozaj tradičný, prvé zmienky pochádzajú už z roku 1480.

Recept sa v rôznych oblastiach Francúzska líši. Väčšinou je ale vždy základom bravčový bôčik (alebo iné tučné mäso) nakrájaný na rezančeky a pomaly pečené alebo dusené. Pridáva sa k nemu aromatické korenie ako cesnak, rozmarín, tymian alebo bobkový list.

Často ho vo Francúzsku dostanete na klasickej bielej bagete ako predjedlo. Takže ak sa k vám dostalo čerstvé bravčové mäso z domácej zabíjačky, voľba je jasná.

MY VÁM PONÚKAME ZÁKLADNÝ RECEPT, KTORÝ SI MÔŽETE OBMENIŤ POUŽITÝM KORENÍM:
Bôčik nakrájame na kocky približne 3x3 cm a dáme do hrnca, najlepšie do liatinového alebo iného „ťažkého“. Mäso premiešame so soľou, podlejeme 2 dcl bieleho vína a necháme bôčik variť na miernom plameni približne 4 hodiny.

Mäso by sa malo v masti variť, nie vyprážať. Preto je dôležité ho kontrolovať a prípadne podlievať zvyšným bielym vínom. Po troch hodinách pridáme do zmesi nasekané bylinky.

Akonáhle je mäso krásne mäkké, roztlačíme ho vidličkou na "nátierkovú" konzistenciu. Plníme do pohárov a necháme zatuhnúť. Podávame na bielom pečive alebo na krajci čerstvého chleba. Skvelým parťákom sú nakladané uhorky, naša Zelenináda alebo nakladané hubky.

Rillettes vyzerá krásne v pohároch Weck, najlepšie v tzv.masovkách. Máte potom originálny darček pre všetkých milovníkov mäsa.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
2 kg prerasteného bôčika (bez kosti)
0,4 l bieleho vína
4 lyžičky soli
korenie podľa chuti (cesnak, korenie, rozmarín, tymián, bobkový list, …)