omáčka ku grilovanemu mäsu "chimichurri"

Argetínsku omáčku "čimičuri" preslávila po celom svete jej výrazná chuť, ktorá skvele podčiarkne vôňu a chuť mäsa, predovšetkým vyhlásené argentínske hovädzie steaky. Nemusíte ju používať ako omáčku, hodí sa aj ako marináda alebo na namáčanie opečeného chleba.

Tradičné chimichuri musia obsahovať bylinky a chilli a ako to už so známymi receptami býva, existuje stovky variant. My vám jednu z nich prinášame, pálivosť omáčky si môžete sami regulovať množstvom pridaného chilli.

Omáčku si pripravte do pohárov Weck. Môžete ich v nich rovno servírovať na stôl, prípadne ich darovať hostiteľovi na letné grilovacie párty ako originálny darček.

Všetky ingrediencie zmiešame a necháme v chladničke odležať, chute sa tak lepšie prepoja. Omáčku môžete servírovať priamo k mäsu alebo ním mäso po ugrilovaní pokvapkať. Nezabudnite ale, že má veľmi výraznú chuť.

Prípadne môžete mäso v omáčke marinovať a potom ugrilovať.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 veľká hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekané najemno) - viac sa hodí hladká petržlenová vňať pre jej jemnejšiu štruktúru
1 veľká lyžica oregana (nasekané najemno)
150 ml olivového oleja extra virgin
70 ml červeného vínneho octu
1 jarná cibuľka (nakrájaná najemno)
2 strúčiky cesnaku (drvené)
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička mletej papriky
1 lyžička mletého chilli alebo nakrájaná malá chilli paprička
soľ
korenie