domáci kandizovaný zázvor

Zázvor patrí medzi jedno z najstarších a najžiadanejších korenín vo svete. V stredoeurópskej kuchyni sa používa pomerne málo, hlavne do sladkostí (vianočných zázvoriek) a v malých dávkach pri úprave mäsa.

Všetko sa mení s narastajúcou obľubou ázijskej kuchyne a dnes vo väčšine obchodov nájdete zázvor čerstvý, sušený ako korenie aj kandizovaný. Zázvor pochádza z ichovýchovýchodnej Ázie a ako korenie sa používa jeho mohutný sukovitý podzemok (teda nie koreň, ako si veľa ľudí myslí). Je veľmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, ktoré najviac pripomínajú citrón.

Najintenzívnejšiu chuť nájdete v čerstvom podzemku. Čerstvý zázvor môžete úspešne kombinovať s cesnakom a koriandrom. Nakrájaný na malé kúsky sa môže pridávať počas pečenia alebo dusenia k mäsu. Len pozor na jeho veľmi silnú arómu, pridávajte ho s mierou. Vo veľkom množstve potom pokrm rýchlo zhorkne.

Mletý sušený zázvor má zreteľne jemnejšiu chuť ako čerstvý a používa sa na ochutenie sladkých pokrmov, ale aj do polievok. Dodáva tiež pikantnú príchuť rybám, hydinovému mäsu či ryžovým pokrmom. Je tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých ázijských koreniacich zmesí – napr. karí, garam masaly alebo čínskych zmesí.

Nakladaný zázvor v octe sa používa do sladkokyslých pokrmov a nakrájaný na plátky je prílohou japonského suši a sašimi.

Zázvor nakladaný v sirupe patrí do koláčov a slaných delikates - zázvorového chlebíčka, na slané štvorčeky z lístkového cesta alebo v neobvyklej kombinácii s domácou zmrzlinou, najlepšie z kyslého ovocia.

Okrem toho je zázvor používaný v ľudovom liečiteľstve po celom svete - pôsobí proti prechladnutiu, zmierňuje reumatické problémy, povzbudzuje krvný obeh, podporuje trávenie a znižuje horúčku.

A TU UŽ MÁTE RECEPT NA KANDOVANÝ ZÁZVOR V SIRUPE:
Citrón umyte a nakrájajte na plátky, zbavte prípadných jadierok. Zázvor olúpte a nakrájajte na malé kocky. Pod šupkou je zázvor najlepší, tak skúste mať olúpanú šupku čo najtenšiu.

Zázvor nasypte do hrnca, zasypte tretinou cukru (200g) a zalejte vodou. Zamiešajte, kým sa cukor nerozpustí. Zakryte pokrievkou a nechajte cez noc odležať.

Druhý deň priveďte do varu a nechajte cca 15 minút prebublávať na miernom ohni. Potom pridajte nakrájaný citrón a kukuričný sirup, varte ďalších 15 minút. Zakryte a opäť nechajte cez noc odležať.

Tretí deň opäť priveďte do varu, dosypte druhú tretinu cukru (200 g) a nechajte 30 minút prebublávať na miernom ohni. Potom prisypte poslednú tretinu cukru. Akonáhle sa rozpustí, stiahnite z ohňa, zakryte a nechajte cez noc odpočinúť. Posledný deň zázvor v sirupe zahrejte a prelejte do horúcich pohárov. Ak ich uskladníte v pohároch Weck, máte krásny jedlý darček pre všetkých milovníkov sladkého a cukrárky. Uchovávajte v chladnej špajze.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
750 g čerstvého zázvoru
600 g krupicového cukru
250 ml kukuričného sirupu
1 citrón v bio kvalite