fašiangové šišky

Medzi fašiangovú klasiku bezpochyby patria šišky. Nadýchané sladké pečivo vyprážané v horúcom tukovom kúpeli má svoje neodolateľné kúzlo.

Môžete ich naplniť pudingom alebo nutelou, my sa ale prihovárame za klasiku - najlepší je marhuľový, alebo jahodový džem.

V 100 ml mlieka rozmiešame kvasnice, lyžičku cukru, hrsť múky a necháme v teple vzísť kvások. Z neho a zo zvyšného mlieka, múky, cukru, žĺtkov, rumu a kyslej smotany spracujeme mäkké cesto. Necháme pod čistou utierkou vykysnúť cca 45 minút.

Na pomúčenej podložke rozvaľkáme cesto na cca 1 cm hrubý plát. Pohárom vykrajujeme kolieska (najlepšie s priemerom 10 cm). Na polovicu koliesok dajte približne lyžičku zavareniny, prikryte druhým kolieskom a okraje dôkladne pritlačte. Môžete ešte raz vykrojiť o trochu menším pohárom.

Kraje tak budú dokonalé a hladké. Nechajte ešte 30 minút kysnúť na doske prikryté utierkou. Šišky smažte vo väčšej vrstve tuku z oboch strán. Dajte pozor, aby ste ich pri otáčaní neprepichli. Vyberte ich a nechajte odkvapkať od prebytočného tuku na papierových utierkach.

Šišky sú najlepšie čerstvé, maximálne ešte jeden deň. Pred podávaním ďalší deň ich nasucho prehrejte v rúre na cca 160 °C.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
125 ml vlažného mlieka
20 g čerstvých kvasníc
40 g krupicového cukru
280 g hladkej múky
60 g masla (povolené, nakrájané na kocky)
2 lyžice rumu
4 žĺtky
1 lyžica kyslej smotany
nesolenú masť na vyprážanie (môžeme dať na pol s olejom)
zaváraniny na plnenie