smrekový med

Po náročnej zime je potrebné doplniť vitamín C, to vedeli už naše babičky. A preto na jar zbierali smrekové výhonky - svetlo zelené špičky, ktoré sú plné nielen tohto vitamínu, ale aj celého radu minerálov a tiež liečivých silíc.

Čerstvé smrekové výhonky sa zbierajú v apríli a máji, vo vyšších polohách aj neskôr – záleží na mieste zberu a tiež počasia, maximálne do veľkosti 5 cm. V ľudovom liečiteľstve nájdeme množstvo receptov, kde tieto výhonky využiť.

Medzi tie najznámejšie patrí smrekový med, smrekový sirup, čaj alebo tinktúra. Skvele sa potom hodí pri nádche, prechladnutí alebo kašli. Pozrite sa na náš recept na med zo smrekových výhonkov:

RECEPT NA SMREKOVÝ MED
Smrekové výhonky opláchneme, dáme do veľkého hrnca spolu s citrónovými kolieskami, zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou 20 – 30 minút. Necháme 24 hodín lúhovať.

Druhý deň precedíme cez sito a dobre vytlačíme všetku šťavu z citrónov i výhonkov. Pridáme cukor a pomaly bez pokrievky varíme, kým tekutina nezhustne do nami požadovanej konzistencie medu (trvá to asi hodinu).

Ešte horúci med plníme do zaváracích pohárov, ktoré po uzavretí otočíme hore dnom a necháme ešte ďalších 24 hodín vychladnúť.

Med potom pridávame pri nádche a prechladnutí do teplého čaju alebo jeme po lyžičkách.

Aj my sme sa inšpirovali liečivými tradíciami a v našej ponuke nájdete sirup zo smrekových výhonkov a tiež výborný džem

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1,5 kg smrekových výhonkov
1,5 kg cukru
1,5 litra vody
3 citróny najlepšie v biokvalite, nakrájané na kolieska