Novinky

Lokálne suroviny

Vyrábame predovšetkým z lokálnych surovínNa zložení našich produktov nám veľmi záleží. Väčšina surovín pochádza z Českej republiky. Hlavným zdrojom divo rastúcich plodov je oblasť Jeseníkov, ktorá je známa najčistejším vzduchom v strednej Európe. V tamojších lesoch rastú výborne čučoriedky a lesné...

Palacinky

"Mami, urobíš nám palacinky?" Veľmi častá požiadavka detí na rýchle riešenie večere.Zdá sa to byť veľmi jednoduché, ale ak chcete dosiahnuť nadštandardný výsledok, vyskúšajte osvedčený postup. Preosejte 500 g hladkej pšeničnej múky do misy a primiešajte vrecko vanilkového cukru. Potom vlejte 6 v...

Jablkový lekvár

Neviete, čo s jablkami? Čo tak jablkový lekvár, ktorý sa dá využiť ako náplň do buchiet a koláčov? Jablká nakrájajte na štvrťky a odkrojte jadierka. Alebo celé jablká vypichnite odstraňovačom jadierok a potom nakrájajte na dieliky. Vyskladajte do nerezového alebo smaltovaného hrnca, mierne podle...

nakládané varené vajíčka

Doniesli vaši koledníci také množstvo varených vajíčok, že nie ste schopní ich spracovať ihneď? Vajíčkové nátierky a varených vajíčok na chlebe už máte plné zuby?Pozrite sa na náš tip na uchovanie varených vajíčok inšpirované zahraničím. Takto upravené vajíčka sa skvele hodia k listovému ale...

šípkový džem

KEDY JE NAJLEPŠIE ZBIERAŤ ŠÍPKY?Koncom letných prázdnin sa už na stráňach červenajú plody šípkovej ruže, ale nebuď netrpezlivý, treba si počkať, až budú šípky pekne vyfarbené a vyzreté. To sa pozná, že je sem tam nejaký mäkký a rozmazná sa ti medzi prstami pri miernom stlačení. Ak chceš byť veľmi...

rychlá pečeňová paštéta

Na masti speňte cibuľu nakrájanú na hrubšie kúsky, pridajte pokrájanú pečeň (odblanenú a bez žilnatých častí). Okoreňte, pridajte dva celé strúčiky cesnaku a všetko zvoľna duste, až budú kúsky pečene na reze dobre povarené. Keď sú kúsky pečene malé, je tepelná príprava otázkou niekoľkých minút. ...

rebarborový džem s vanilkou

Vďaka kyslastej chuti rebarbory sa tento džem úžasne hodí do sladkých koláčov alebo napríklad na vianočku. Rebarbora, pôvodom tibetská zelenina, u nás pomerne rýchlo zdomácnela a my si jej výraznú chuť môžeme užívať už od konca apríla.. Na jedenie sú vhodné stopky očistené od listov. Pokiaľ máte ...

základný domácí kečup

Paradajková sezóna je aj v znamení zavárania. Okrem našich obľúbených pečených paradajok alebo paradajok zavarených vo vlastnej šťave patrí medzi našu "klasiku" domáci kečup. Je obľúbený hlavne u detí a my máme istotu, že vieme z akých surovín bol vyrobený, bez chémie a z krásnych voňavých parada...

jablkový džem

Jablká patria medzi najstaršie druhy ovocia. Už v antike bolo považované za symbol plodnosti, lásky, mladosti a krásy. Na svete existuje až 5 000 odrôd, ale vo veľkom sa pestuje iba asi 10.Medzi tie najviac obľúbené medzi českými sadármi patrí Jonagold, Šampión, Rubín, Gala a Spartan. Niektoré odr...

rychlá pomarančová marmeláda

  Chcete cez zimu zavariť niečo neobvyklé? Využite vrcholnú formu citrusových plodov. Pomarančová marmeláda je veľmi obľúbená napríklad v Anglicku na raňajky, na opečenom chrumkavom toastovom chlebe. Je tiež výborná do dezertov alebo k syrom. Pomaranče olúpeme pomocou škrabky na zemiaky a n...

Diviačie stehno so šípkovou omáčkou

Pre mnoho ľudí kultová dobrota, ak je na jedálnom lístku v reštaurácii, ale málokto má odvahu pripraviť si ju doma. Verte, že to nie je až zase tak veľmi zložité. Prezradíme vám niekoľko trikov starých kuchárov. Najprv niečo o mäsu z diviaka: používa sa podobné delenie kusu ako u bravčového. Na ú...

pečené prepelice

Už ste niekedy pripravovali pečenú prepeličku? Že nie? Potom si ich skúste kúpiť, až na ne narazíte v obchode. Mierne pokročilá kuchárka alebo kuchár prípravu v kuchyni určite zvládne. Prepelice zaraďujeme do pernatej zveri. Tie, ktoré sa dajú dnes zohnať budú s najväčšou pravdepodobnosťou z farm...