"Mami, urobíš nám palacinky?" Veľmi častá požiadavka detí na rýchle riešenie večere.
Zdá sa to byť veľmi jednoduché, ale ak chcete dosiahnuť nadštandardný výsledok, vyskúšajte osvedčený postup.
Preosejte 500 g hladkej pšeničnej múky do misy a primiešajte vrecko vanilkového cukru.
Potom vlejte 6 vopred rozšľahaných vajec a štipku soli. Začnite vmiešavať múku do zmesi a postupne prilievajte 3/4 litra mlieka a 1/4 litra vody. Hladké cestíčko môžete vylepšiť panáčikom rumu.
A teraz pozor, vmiešame 40 g rozpusteného masla a necháme 2 hodiny odpočinúť pri izbovej teplote. Po tejto dobe väčšinou cesto zhustne a preto pridáme 1-2 deci vody a hurá na vyprážanie.
Palacinková panvica sa musí poriadne a hlavne rovnomerne rozpáliť, preto voľte panvičku so silným dnom a nízkymi okrajmi (palacinky sa v nej lepšie otáčajú).
Kvapneme olej a krúživým pohybom rozlejeme po panvici. Nalejeme cesto a nakláňaním panvice ho rozlejeme po celom povrchu.
Množstvo cesta (teda hrúbka palacinky) je vecou zvyklostí. Niekto má rád tenučké ako pergamen, iný preferuje hrubú, takmer lívanec.
Hneď ako je palacinka z jednej strany opečená, mala by byť horná strana takmer stuhnutá. To je ten moment, keď ju otočíme. Tí odvážnejší len pohybom panvy, ale pozor, pri tejto metóde šetrite olejom, ktorým by ste sa mohli popáliť a pekne zaneradiť kuchyňu.
Hotové palacinky kladieme na tanier, potierame džemy a marmeládamia balíme do rolky alebo šatôčku. Keď sme pri tých džemoch, určite vyskúšajte náš šípkový, čučoriedkový a špendlíkový.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
500 g hladkej pšeničnej múky
1 vrecko vanilkového cukru
6 vajec
soľ
¾ l méka
¼ l vody do cesta
1 – 2 dcl vody do cesta po odpočnutí
40 g masla