jablkový džem

Jablká patria medzi najstaršie druhy ovocia. Už v antike bolo považované za symbol plodnosti, lásky, mladosti a krásy. Na svete existuje až 5 000 odrôd, ale vo veľkom sa pestuje iba asi 10.
Medzi tie najviac obľúbené medzi českými sadármi patrí Jonagold, Šampión, Rubín, Gala a Spartan. Niektoré odrody sa viac hodia na uskladnenie, niektoré sú skvelé na jesennú spotrebu alebo na muštovanie. Čerstvá a vyzreté jablká sú plné vitamínu C a ďalších prospešných látok (vlákniny, flavonoidov chrániacich pred infarktom). Ich najväčšia koncentrácia je ukrytá priamo pod šupkou, takže lúpaním šupky by sme veľkú časť týchto liečivých látok odňali.

Najlepšie je jablká konzumovať čerstvé, často nám v pivnici so správnou teplotou a vlhkosťou, vydržia až do ďalšieho leta. Skvelé sú do dezertov a sladkých jedál - kto by nepoznal toľko obľúbenú jablkovú štrúdľu. Pokiaľ ale nemáte kapacity na uskladnenie, ponúkame vám niekoľko tipov na konzerváciu jabĺk.

V našich končinách pravdepodobne vedie muštovanie. Spracujete tak veľké množstvo jabĺk a pokiaľ čerstvú šťavu zavaríte, vydrží vám veľmi dlho. Medzi sadármi sú obľúbené mobilné muštovačky, ktoré prídu k vám do sadu a všetok proces prebehne priamo tam, vrátane zavarenia.

Tí odvážnejší môžu s muštom experimentovať a nechať ho skvasiť na jablkový cider – mušt s obsahom alkoholu. Naopak tí, ktorí veria českým a hlavne moravským tradíciám, preferujú klasickú cestu - jablká do kvasu a potom vypáliť jablkovú pálenku. Ďalším obľúbeným evergrýnom našich babičiek je jablkový kompót, sušené jabĺčka (krížaly) alebo jablkový džem. Milovníci slaných a výrazných chutí si z jabĺk môžu vyrobiť jablčné chutney.

 MY VÁM PONÚKAME RECEPT NA JABLKOVÝ DŽEM.
Jablká zalejeme muštom a šťavou z citróna, pridáme korenie a začneme pomaly variť. Postupne prisypávame cukor (záleží na kyslosti jabĺk) a varíme až do požadovanej hustoty. Zarobíme korenie a plníme do horúcich pohárov Weck, najlepšie džemoviek. Potom zavárame na 80 °C 20 minút.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kíl jabĺk (ošúpaných a zbavených jadrovníkov)
0,5 l jablčného muštu
0,5 kg cukru
šťava z 1 citróna
celá škorica  (2-3 tyčinky)
celý badián (2-3 hviezdičky)

image_of_object-89