Dezerty, Strana 2

hruškový "med"

Hruškový "med" je delikatesa obľúbená predovšetkým v zámorí. Vonia a chutí po mede - med však neobsahuje. Je skvelý na chlebe s maslom alebo zamiešaný do jogurtu. Skúste zavariť niečo neobvyklé a zužitkujte tohtoročnú jesennú úrodu hrušiek originálne. Recept nie je zložitý a pokiaľ použijete krásn...

jahodovo - rebarborové crumble

Trpká rebarbora patrí medzi prvé vitamínové bomby, ktoré môžeme v záhradke zožať. Jej využitie v kuchyni je široké. Môžete z nej uvariť sirup, rebarborové chutney, alebo výborný džem. Pokiaľ si ju chcete užiť za čerstva, odporúčame jednoduchý dezert - náš obľúbený crumble. Vrstvu ovocia posypanú po...

čučoriedkový džem

Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Vyrazte do lesa na tieto malé zázračné modré bobuľky. Ich chuť je neprekonateľná a okrem toho obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Pomáhajú pri chudnutí, majú vysoký obsah vitamínu C, takže pomáhajú chrániť vašu imunitu, zlepšujú náš zrak, pomáhajú pri de...

lemon curd - citrónový krém

Ešte než príde obdobie prvých byliniek a zeleniny, využite vrcholnú formu citrusov. Na tento recept použite určite citróny v bio kvalite (bez chemicky ošetrenej kôry). Dnes už nie je problém ich zohnať. Lemon curd je britská špecialita, ktorá doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyslou chuťou. Vynikne...

muffiny s džemom

Muffiny sú u nás v kurze a ich variantov je bezpočet. Deti ich zbožňujú a čo sa budeme rozprávať, my tiež. Plníme ich buď čokoládou, čerstvým ovocím alebo našimi džemami. Aktuálne ako náplň vedie marhuľový alebo jahodový džem z našej produkcie. Pokiaľ nechcete použiť koše na pečenie, vyskúšajte ní...

tekvicová marmeláda

Na jeseň zaplaví záhradky a trhy tekvica všetkých veľkostí a farieb. Môžete z nich vyrezávať haloweenské "bubáky" a svoje nezameniteľné miesto majú aj v jesennej kuchyni (krémové polievky, zapečené tekvice, tekvicové koláče a mnohé ďalšie). Skvelým variantom je tiež zaváranie tekvíc v mnohých podob...

jahodový džem s vanilkou

Kto by nemiloval domáci jahodový džem? K tomu maslo, čerstvé pečivo a najlepšie raňajky na svete sú hotové. My vám ponúkame recept na jahodový džem doplnený o vanilku. Viete, že vanilková aróma je súčasťou vône lesných jahôd spoločne s jazmínovou vôňou a ďalšími niekoľkými aromatickými zlúčeninami?...

malinový džem

Maliny na záhradkách a na okrajoch lesov už pomaly dozrievajú. Nachystajte si bandasky a hrnčeky a zájdite si nazbierať túto esenciu zdravia. Obsahujú totiž koktail prospešných minerálov – draslíka, fosforu, germánia, jódu, kremíka, sodíka, zinku a železa! Vďaka germaniu sú maliny vašim spojencom p...

broskyňový džem s jablkami

Chuť broskýň je esenciou leta a tento rok sa ich úroda krásne zišla so zberom prvých letných jabĺk. Tie sú väčšinou nádherne šťavnaté a kyslasté. Ich chuť dokonale ladí so sladkou chuťou broskýň a tak sme sa rozhodli skombinovať ich do dokonalého džemu. Využiť ho samozrejme môžete na pečivo, ale sk...

Svätomartinské rohlíčky

So sviatkom svätého Martina sa spája ľudové tradície, ktoré patria k ukončeniu poľnohospodárskych prác a pasienkov. Na mnohých statkoch dostávala čeľaď svoj ročný plat, prípadne sa dohovárali zmluvy na budúci rok. To bol samozrejme dôvod na oslavy a na svätomartinských hodoch nesmeli chýbať husi, k...

Domáci pečený lekvár

Esenciou sliviek môže byť slivovička, ale aj pravý domáci lekvár iba zo sliviek. V kupovaných nájdete väčšinou menší či väčší jablkový podiel a taký lekvár nemá tú pravú silu. Vo väčšom množstve si lekvár môžete uvariť po starom v špeciálnom kotli, ktorý často býva k dispozícii v záhradkárskych spo...