malinový džem

 

Maliny na záhradkách a na okrajoch lesov už pomaly dozrievajú. Nachystajte si bandasky a hrnčeky a zájdite si nazbierať túto esenciu zdravia.

Obsahujú totiž koktail prospešných minerálov – draslíka, fosforu, germánia, jódu, kremíka, sodíka, zinku a železa! Vďaka germaniu sú maliny vašim spojencom pri chudokrvnosti, reumatických zápaloch a pri ochorení pečene.

Zle vidíte? Okrem čučoriedok, zaraďte do vášho jedálnička aj maliny. Okrem toho vylepšuje kožu, nechty a vlasy.

Mimo zrelých plodov, môžete spracovať aj listy. Tie ale najlepšie skoro na jar. Ako čajový nálev pomáhajú pri prechladnutí a sú vhodné aj na bežný pitný režim.

A ako maliny spracovať? Samozrejme sú skvelé čerstvé len tak alebo ako doplnok domácich dezertov, smoothie a jogurtov. Prípadne môžete zamraziť av zime využiť rovnakým spôsobom.

Výborný do osviežujúcich letných limonád je malinový sirup, ktorý pripravíme z kilogramu roztlačených malín zaliatym pol litrom vody. Takto pripravenú zmes necháme stáť cez noc. Na vzniknutú šťavu pridáme 1,5 kg cukru a za stáleho miešania (na miernom ohni) cukor v šťave rozpúšťame.

Sirup zahrejeme najviac na teplotu 80 °C. Malinový sirup nesmie prejsť varom. Ešte horúci ho nalejeme do čistých fliaš, ktoré ihneď uzavrieme a uchovávame na chladnom mieste.

Trochu neobvyklý je malinový rôsol, ktorý môžete vyskúšať podľa nášho receptu na rôsol z ríbezlí.

Avšak našou najobľúbenejšou variantou uchovania malín je malinový džem. Tak, ako ho máme radi, prepasírovaný a bez semienok, si ho môžete kúpiť v našom e-shope. Bez chemických koktailov v podobe želírovacích cukrov, iba z prírodným pektínom, ktorý máme odskúšaný vo výrobe.

Pokiaľ máte dostatok vlastných malín, odporúčame si doma pripraviť túto výbornú pochúťku:

Maliny a cukor dáme do kastrólika a necháme cez noc stáť. Pektín zmiešame s trochou cukru, pridáme k obsahu v hrnci a pridáme citrónovú šťavu. Pomaly uvedieme do varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Varíme pokiaľ nie je džem hustý.

Miešame do dokončenia varu, aby sa džem neprichytil. Ak chceme džem bez zrniečok, môžeme prepasírovať cez sito a znova prevaríme.

Plníme do pohárov Weck. Malinový džem v nich vyzerá skutočne efektne. Poháre pre vaše džemy nájdete tu.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg malín
1 kg cukru /alebo prírodné sladidlo, napr. pšeničný, kukuričný, agávový sirup)
10g pektínu Via Delicia
šťava z jedného citróna