Svätomartinské rohlíčky

So sviatkom svätého Martina sa spája ľudové tradície, ktoré patria k ukončeniu poľnohospodárskych prác a pasienkov. Na mnohých statkoch dostávala čeľaď svoj ročný plat, prípadne sa dohovárali zmluvy na budúci rok.

To bol samozrejme dôvod na oslavy a na svätomartinských hodoch nesmeli chýbať husi, knedle, kapusta, víno a tiež svätomartinské rožky. Tie by mali byť vytvarované do tvaru konských podkov, to preto, aby kone budúci rok dobre chodili.

Často sa plní makovou alebo tvarohovou plnkou, my však dávame prednosť nášmu slivkovému džemu, ktorý je už doladený perníkovým korením doplnený nakrájanými sušenými slivkami. Skvelé sú ale aj s višňovým džemom s rumom alebo netypickým jarabínovým.

Trochu mlieka odlejeme a mierne ohrejeme, rozdrobíme doň kvasnice a lyžičku cukru, necháme vzísť kvások. V mise vymiešame maslo s cukrom a žĺtkami. Pridáme zvyšok mlieka, kvások, štipku soli a múku. Zarobíme tuhšie cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť (cca 1,5 – 2 hodiny).

Z vykysnutého cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vyrežeme trojuholníky. Širšiu stranu naplníme lekvárom a opatrne zamotáme. Vytvarujeme do rožku a zahneme ešte do tvaru podkov. Dáme ešte na pol hodiny dokysnúť na pekáč vyložený papierom na pečenie. Rožky potrieme vajcom a pečieme v rúre rozohriatej na cca 180 °C, trvá to približne 30 minút. Rožky musia byť vypečené do zlatista.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
500 g polohrubej múky
1/2 l mlieka
4 žĺtky
100 g masla
60 g cukru
40 g droždia
štipka soli
vajíčko na potretie
na plnku slivkový džem doplnený nakrájanými sušenými slivkami