slivkový crumble

Crumble alebo tiež česky krambeľ je veľmi obľúbený dezert predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách.

Vlastne sa jedná o hrubšiu vrstvu do chrumkava zapečenej maslovej mrveničky, pod ňou sa ukrýva ovocie, ktoré počas zapekania pustí šťavu. Tá sa potom čiastočne vsiakne do mrveničky. Ide o dobrotu na prípravu veľmi jednoduchú a pritom pomerne zdravú. V podstate ale môžete slivky nahradiť akýmkoľvek sezónnym ovocím, ktoré sa práve urodilo, vrátane jahôd, malín, čučoriedok, rebarbory, atď.

Na zapečenie použite malé zapekacie misky, skvele sa k tomu hodia nízke poháre Weck, tzv.masovky.

AKO NA TO?
V malej panvici uvaríme na miernom ohni ovocie s cukrom, bude nám to trvať asi 15 minút. Cukru môžeme dať aj menej, pokiaľ je ovocie sladké. Slivky pustia veľa šťavy, tak sa nebojte, že sa vám bude zmes pripaľovať.

Pokiaľ si chcete postup zjednodušiť, dajte ovocie priamo do zapekacích misiek a zasypte pomernou časťou cukru. Len je potrebné neplniť až po okraj, šťava rada preteká.

Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C cca 30 minút. Crumble môžeme podávať ešte teplý, skvele chutí z kyslou smotanou.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
500 g vykôstkovaných sliviek
100 g trstinového cukru
100 g ovsených vločiek (ale môžeme použiť aj iné napr. špaldové)
100 g špaldovej múky (tiež môžeme použiť inú, napríklad celozrnú pšeničnú)
50 g trstinového cukru
50 g zmäknutého masla
1 lyžička škorice