rozmarínová a olivová soľ

Na tomto jedlom darčeku je skvelé, že ho s vami zvládnu pripraviť aj deti. Majú tak vlastnoručne vyrobený darček pre starých rodičov, na ktorý sa určite nebude prášiť.

Soľ je skvelá na ryby, steaky, zemiaky alebo len tak na čerstvý chlieb s maslom. Ponúkame vám dva recepty. Ak ich zabalíte do malých pohárov Weck, obviažete mašličkou a ozdobíte, máte naozaj krásny darček.

ROZMARÍNOVÁ SOĽ
Všetky ingrediencie premiešame a podrvíme v mažiari. Vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie, rozprestrieme a pečieme v otvorenej rúre pri 70 °C - vareškou zaprieme dvierka, aby zostala cca 5 cm medzera. Sušíme asi 1,5 hodiny, počas pečenia prsty soľ rozdrvíme, aby sa netvorili hrudky.

OLIVOVÁ SOĽ
Všetky ingrediencie premiešame a podrvíme v mažiari. Vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie, rozprestrieme a pečieme v otvorenej rúre pri 70 °C - vareškou zaprieme dvierka, aby zostala cca 5 cm medzera. Sušíme asi 1,5 hodiny, počas pečenia prsty soľ rozdrvíme, aby sa netvorili hrudky.

Obe dve soli môžete pripravovať v jednej rúre na jednom plechu, len si urobte na papieri „predel“ nech sa vám nezmiešajú.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Rozmarínová soľ - 250 ml pohárik soli

10 polievkových lyžíc hrubej morskej soli
6 vetvíc rozmarínu (lístky otrhajte a nakrájajte na malé kúsky)
1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry (najlepšie v bio kvalite)
1 lyžica hrubo drveného červeného korenia

 Olivová soľ - 250 ml pohárik soli

10 polievkových lyžíc hrubej morskej soli
8 strúčikov cesnaku nakrájaný na plátky
10 olív bez kôstky nakrájanej na kúsky
5 lyžičiek kaparov nakrájané na kúsky
1 vrchovatá lyžička sušeného oregana