domáce príkrmy

Máte doma malé deti a chcete im pripraviť na zimu domáce ovocné a zeleninové príkrmy? Budete mať istotu, že v týchto nenájdete žiadny pridaný cukor, konzervanty a umelé farbivá.

Pokiaľ máte ovocie a zeleninu z domácich zdrojov bez chémie, tak máte zdravé jedlo pre deti za pár eur. Ich príprava je totiž veľmi jednoduchá. Pre vašich milých môžete pripraviť ovocný aj zeleninový variant.

AKO NA TO:
Ovocie vám skvele poslúži ako desiata. Ako základ použite jablko a doplňte akýmkoľvek ovocím. Jablká umyte, rozštvrťte a odstráňte jadrovníky.

Dajte ich variť s trochou vody. Akonáhle sa šupka oddelí, vytiahnite ich vidličkou, alebo hmotu pretlačte sitom (šupka sa pri varení necháva preto, že obsahuje veľa pektínu, ktorý pyré pekne zahustí; pre deti s citlivejším zažívaním ju môžete odstrániť už pred varením).

Pridajte ostatné ovocie alebo môžete nechať pyré iba jablkové. Obľúbené druhy, ktoré je možné pridať k jablkám sú: hrušky, marhule, maliny, mrkva

Samozrejme môžete použiť akékoľvek ovocie, len pozor na jahody - podliehajú skôr plesniam. Ovocie povarte v troche vody domäkka a potom rozmixujte tyčovým mixérom. Pokiaľ vám zostali v desiate hrudky, prepasírujte ju cez jemné sitko.

Deti ich majú radi naozaj hladké. Ešte chvíľku prevarte a pomocou lievika plňte do naozaj dobre vysterilizovaného pohára. Zaviečkujte a zavárajte cca 20 minút pri 90 °C.

Rovnakým spôsobom môžete zavariť pre vaše maličké aj zeleninu. Pre prvé príkrmy zavárame mrkvu so zemiakmi, alebo s ryžou. Postupne môžeme pridávať hrášok, brokolicu, karfiol, tekvicu, cuketu. Vždy skombinujte maximálne 3 druhy zeleniny. Nesoľte ani nekoreňte, poprípade môžete dosladiť trochou pyré zo sladkých jabĺk.

K takto zavarenej zelenine môžete pridať kvalitné mäso, kuskus alebo žĺtok. Budete tak mať pre dieťatko plnohodnotný obed alebo večeru.