Nátierky z repy

Repa je tak trochu neprávom zabúdaná zelenina. Možno to v nás vypestovali školské jedálne a kantíny so svojou sterilovanou repou. Vedzte ale, že v kuchyni má repa veľmi široké uplatnenie - od dezertov až po šaláty.

A pritom obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E. Má tak široké liečivé účinky - posilnenie imunity, zažívania, kardiovaskulárneho systému a veľa ďalších. Je preto veľmi dôležité zaradiť ju do vášho jedálnička. Okrem už spomínanej sterilovanej repy ju skúste napr. do dezertov.

Také repové brownies sú naozaj výborné a vy tak prepašujete repu aj tým najzavilejším odporcom. Pečenú si ju môžete dopriať v šaláte, napr. s kozím syrom alebo s ostatnou koreňovou zeleninou. Na jeseň av zime poteší v horúcich polievkach - nebojte sa experimentovať s borščom alebo krémovou repovou polievkou. U nás mal veľký úspech aj slaný koláč s repou a fetou.

Jednoduchou a obľúbenou variantou je nátierka, ponúkame vám dve varianty, ako ju pripraviť. Nátierky môžete skladovať a tiež servírovať v pohároch Weck červená a ružová nátierka v nich vyzerajú naozaj efektne.

REPOVÁ NÁTIERKA Á LA “TATARÁK”
Neolúpanú repu varíme asi hodinu, potom olúpeme a nastrúhame na jemno. Prípadne môžeme využiť rúry a cca 1 hodinu ju piecť pri 160 ° C zabalenú v alobale (radšej v dvoch vrstvách).

Zmiešame ju s rozdrveným cesnakom, cca lyžicou kečupu a lyžicou horčice, dochutíme soľou, korením a worcestrovou omáčkou. Podávame ako nátierku na hrianke, napr. ešte s plátkom syra a kôprom.

TVAROHOVÁ NÁTIERKA S REPOU
Uvarenú alebo upečenú repu olúpeme a rozmixujeme na drvinu, pridáme cesnak, rozdrobený syr a ešte raz rozmixujeme. Primiešame tvaroh. Zo solí opatrne - vyskúšajte, či nie je nátierka už dostatočne slaná z balkánskeho syra. Ľahko okoreňte. Podávajte na čerstvom pečive.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Repová nátierka á la “tatarák”

2 ks strednej repy
soľ
korenie
kečup
plnotučná horčica
worcestrová omáčka
2 lyžice oleja (olivový alebo kvalitný slnečnicový)
2 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
Tvarohová nátierka s repou

2 ks strednej repy
250 g tvarohu
100 g balkánskeho syra
2 strúčiky cesnaku
soľ, korenie

cviklova-pomazanka