vrstvené saláty

Myslíte to s novoročným chudnutím vážne? Už vás v práci omrzeli „menučka“ z reštaurácií a jedla z  jedální? Vyskúšajte náš návod na vrstvený šalát v pohári, ktorý si pripravíte deň vopred.

V práci alebo v škole si tak doprajete zdravý obed presne podľa vašich predstáv. Najdôležitejším pravidlom je: Zálievku si pripravte v sólo poháriku, aby vám šalát úplne nerozmočila, a použite ju až tesne pred konzumáciou.

AKO NA TO:
Vrstvený šalát by mal obsahovať tri základné zložky - bielkoviny, listy a sezónnu zeleninu. Pre tento typ šalátu sú najlepšie listy z ľadového šalátu, rímskeho šalátu, čakanky alebo zo šalátu little gem. Majú pevné listy a vydržia dlhšie čerstvé.

Ostatnú zeleninu vyberte podľa vašej chuti, zásob v chladničke alebo sezónnej úrody v záhradke. V zime využite zimné druhy zeleniny - pór, uskladnenú koreňovú zeleninu, čiernu alebo bielu reďkev, repu. Postupne s nadchádzajúcou jarou nahrádzajte jarnými druhmi zeleniny. Uvidíte, že sa šalátov neželáte - zakaždým bude iný.

Dôležitou zložkou šalátu sú bielkoviny. Vďaka nim vás šalát zasýti a získate z neho dôležité živiny. Využite pečené mäso z nedeľného obeda alebo vyskúšajte niektorú z našich mäsových dobrôt - pstruha na masle, bravčovú alebo jahňaciu pečienku. Kompletnú ponuku nájdete tu.

Skvelým doplnkom sú aj varené vajíčka, tvrdé strúhané syrytypu (gouda, čedar) alebo rozdrobený syr balkánskeho typu. Môžete upotrebiť aj zásoby z chladničky či špajze - kúsky šunky, tuniak v konzerve, predvarené krevetky alebo (ak si chcete zahrešiť) vyprážaná slanina. Nemali by chýbať ani strukoviny - konzervované fazuľa, šošovica, hrášok alebo kukurica.

Všetky ingrediencie postupne vrstvite do pohára a nezabudnite si pripraviť zálievku do iného pohára. Receptov na zálievky sú tisíce - vyskúšajte osvedčenú vinaigrette alebo zálievku z kyslej smotany a majonézy doplnenú obľúbenými bylinkami.

Šalátom to veľmi pristane v pohároch Weck s väčším objemom, dipom zase v malých džemovkách. Vyberajte v našom e-shope.