Už ste niekedy pripravovali pečenú prepeličku? Že nie? Potom si ich skúste kúpiť, až na ne narazíte v obchode. Mierne pokročilá kuchárka alebo kuchár prípravu v kuchyni určite zvládne.
Prepelice zaraďujeme do pernatej zveri. Tie, ktoré sa dajú dnes zohnať budú s najväčšou pravdepodobnosťou z farmového chovu, ale aspoň si pochutíte na pekne vykŕmených, mladých kúskoch. Nemusíte teda strážiť, či ste vybrali všetky broky ako u strelených vtákov.
Takže vtáčiky dobre očistite zvonka aj vo vnútri, odkrojte konce krídeliek (tie sa rady pripaľujú), prípadne odkrojte aj zvyšok krku.
Umyte, osušte a mierne posoľte, na prsiach o niečo viac, je tam najväčšia vrstva mäsa. A trošku ich okoreňte.
Prepelice, ako takmer každá pernatá zver, sú náchylné na vysušenie mäsa na prsiach. Preto je vhodné ich zabaliť do plátkov slaniny (to ale až po prvom opečení, pod slaninou by inak zostali bledé), alebo k nim pridať slaninu na kocky a často polievať šťavou.
Ale späť na prípravu. Prepelice sú nachystané, môžeme ich teda sprudka opiecť zo všetkých strán. Na masti, alebo na tuku z rozpustenej slaniny. Potom ich vyberte z pekáča, a môžete ich "obliecť do kabátika" z plátkov slaniny.
Teraz pozor, ideme na prípravu základu z koreňovej zeleniny.
Takže, na malé kocky, alebo rezančeky nakrájajte mrkvu, zeler a petržlen. Cibuľu na polplátky. Všetko hoďte na pekáč s výpekom po prepeličkách. Pridajte divoké korenie a restujte do zlatista. Potom prilejte pohár červeného vína a nechajte polovicu odpariť.
Prepelice položte na tento základ a šup s tým do rúry predhriatej na 180 ° C na 40 minút. Počas pečenia ich občas polievajte.
Takto upravené prepelice sú výborné s pečivom, ryžou, alebo slaninovou knedľou.
Recept pečené prepelice
- 4 prepelice
- 8 plátkov anglickej slaniny
- 50g anglickej slaniny vcelku
- 100g mrkvy
- 50g zeleru
- 50g petržlenu
- 100g cibuľa
- 2 dcl červeného vína
- Divoké korenie celé (6 guličiek čierneho korenia, 3 guličky nového korenia, 1 bobkový list)
- 3 guličky borievky
- Soľ, prípadne 50g ošípaných. sadla