masť so škvarkami

Skvelá pochúťka pre milovníkov zabíjačkových dobrôt.

Chrbtovú masť nakrájajte na kocky cca 2x2 cm. Vložte do vyššieho hrnca, zalejte 50 ml vody a na strednom plameni varte 30 minút, bez pokrievky. Sadlo pustí tuk a začne vo vode plávať. Nezabudnite sem tam premiešať, aby sa vám nepripálilo na dne hrnca.

Potom stlmte plameň tak, aby škvarky šumeli, stále často kontrolujte a miešajte. Akonáhle sa odparí väčšina vody, tuk sa môže prehriať a to by sa nám prepálil.

Sadlo by malo pekne peniť, znamená to, že sa ešte odparuje voda. Akonáhle peniť takmer prestane, vypnite a nechajte cca 30 minút dôjsť na platni.

V tejto fáze by vám mali škvarky krásne zozlatnúť. Škvarky už môžete deravou lyžicou zbierať sa masti, prípadne aj trochu stlačiť, aby vytiekol prebytočný tuk.

Sadlo a škvarky môžete uchovať každé zvlášť, alebo škvarky zaliate masťou. V tom prípade nesoľte. Sadlo je dobré uchovávať v chladničke, škvarky v tmavej nevykurovanej špajze, a to z toho dôvodu, aby zostali chrumkavé a zlatisté.

Keď dáte škvarky do chladničky, vybielia sa a po nejakej dobe zgumovatí. Pri správnom skladovaní vydrží až 1 rok.

Prípadne môžete časť masti presoliť, premiešať so škvarkami. Máte pripravenú nátierku, ktorú môžete mazať kedykoľvek na chlieb. Pri tuhnutí masti nezabudnite premiešať, aby vám škvarky neklesli ku dnu.

Na uchovanie tejto nátierky sa skvele hodí Weckovky.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
1 kg chrbtovej masti bez kože
soľ