ajvar

Ajvar pochádza z balkánskej kuchyne a ide o „kaviár“ z pečených paprík a baklažánu. Môžete si ho namazať na chlieb ako nátierku - úžasný je na hriankach.

Často býva tiež servírovaný ku klasickým pokrmom balkánskej kuchyne z mletého mäsa. Použiť sa dá na nakladanie hermelínu, do omáčok, na cestoviny alebo do nátierok.

Jeho príprava vyžaduje čas, ale budete odmenení vynikajúcou pochúťkou výbornej chuti.

Baklažány prepichajte vidličkou a dajte piecť cca na pol hodiny na 200 C. Po vychladnutí vyškriabte do misky dužinu.

Celé papriky dajte piecť do rúry alebo ugrilujte až majú čiernu kožu s pľuzgierikmi. Dajte ich do vrecka, zatvorte a nechajte asi 15 minút zapariť. Potom ide koža dobre olúpať. Odstráňte stopku a semienka.

Spoločne s baklažánom prepasírujte lisom na zemiaky alebo v mlynčeku na mäso. S mixérom opatrne - ajvar by nemal byť príliš hladký.

Vzniknutú zmes dajte do hrnca, zalejte olejom a osoľte (nebojte sa toho, ajvar znesie soli veľa). Varte zvoľna za častého miešania do zhustnutia, až sa všetka šťava spojí s hustou hmotou. Potom nalejte do čistých pohárov a zavarte 20 minút pri 80 stupňoch.

Nechajte ešte pár dní oddýchnuť a potom môžete ochutnávať. Po otvorení vydrží v chladničke približne mesiac.

Ajvaru to veľmi pristane v karafách Weck, máte tak krásny jedlý darček pre vašich priateľov.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ
2 menšie baklažány
5 kg červených paprík (najlepšie kapucňou)
170 ml oleja (slnečnicový, olivový)
soľ podľa chuti